België

Algemeen

België (Frans: Belgique; Duits: Belgien; Engels: Belgium) is een federale constitutionele monarchie in Noordwest-Europa. De totale oppervlakte van België is 30.518 km2 en de hoofdstad is Brussel (Frans: Bruxelles). Tot België behoren ca. 30 in de Nederlandse provincie Noord-Brabant gelegen kleine gebieden of exclaves die samen de gemeente Baarle-Hertog vormen. België is iets kleiner dan Nederland (0,9% x Nederland).
België grenst in het westen aan de Noordzee (kustlijn: 66 km), in het noorden aan Nederland (450 km), in het oosten aan Duitsland (167 km) en het Groothertogdom Luxemburg (148 km), en in het zuiden aan Frankrijk (620 km).

Het Waals Gewest (Frans: Région Wallone) is een deelstaat van België met als hoofdstad Namen (Frans: Namur). Het gewest omvat het grondgebied van de provincies Waals-Brabant, Namen, Luxemburg, Henegouwen en Luik. De totale oppervlakte van het Waals Gewest bedraagt 16.844 km2 en het aantal inwoners ca. 3.315.000. Het gewest heeft een eigen "Waals parlement" en een eigen regering die zetelt in de gewestelijke hoofdstad Namen.
De zeven ministers worden gekozen door het Waals parlement. Uit de regering komt de voorzitter, de minister-president. De regering oefent macht uit middels besluiten en is verantwoording schuldig aan het parlement. De besluiten worden in het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt.

Het Vlaams Gewest is de andere deelstaat van België met als hoofdstad Brussel. Het gewest omvat het grondgebied van de provincies Limburg, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant. De totale oppervlakte van het Vlaams Gewest bedraagt 13.522 km2 en het aantal inwoners bedraagt ca. 5.900.000. Het Vlaams parlement is de wetgevende assemblée voor zowel gewest- als gemeenschapsaangelegenheden en de Vlaamse regering oefent de uitvoerende macht uit.
De regering is gevestigd te Brussel en telt maximaal elf ministers. Ze wordt gekozen door het Vlaams parlement De regering kiest uit haar leden een voorzitter, de minister-president. De regering oefent de uitvoerende macht uit door middel van besluiten en is als college en ieder van haar leden individueel verantwoording verschuldigd aan het parlement. De besluiten worden in het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt.


Landschap

Geografisch kan België onderverdeeld worden in drie streken: Laag-België (tot 100 meter hoogte), Midden-België (van 100 tot 200 meter hoogte) en Hoog-België (van 200 meter tot meer dan 500 meter hoogte).

Laag-België begint in het westen met de kust, een strook van zee, zandstrand en duinen, die zich in en rechte lijn over een afstand van ca. 65 kilometer uitstrekt. Achter de kust liggen de polders, een vlak en zeer vruchtbaar land dat is drooggelegd en door sluizen tegen de sterke getijdenwerking wordt beschermd.
Tussen de westelijke polders en de rivieren de Leie en de Schelde ligt de Vlaamse laagvlakte, een zandstreek met hier en daar wat heuvels. Naar het oosten toe liggen de Kempen, een landschap met vooral dennenbossen, weiland en maïsvelden.

Midden-België ligt achter de Vlaamse laagvlakte en de Kempen en stijgt geleidelijk tot de Samber- en Maasvalleien. Deze lage leemplateaus vormen de vruchtbaarste grond van België. Brabant is sterk verstedelijkt, maar het Zoniënwoud is nog een restant van het vroegere Kolenwoud, dat zich in de Romeinse tijd over een groot deel van het land uitstrekte.
Midden-België omvat verder in het westen Henegouwen en in het oosten Haspengouw. Ook dit zijn vruchtbare streken met uitgestrekte akkers en weilanden.

Hoog-België is dunbevolkt en hier vindt men de meeste bossen, te beginnen ten zuiden van de Samber en de Maas met het Condroz-plateau. Deze vruchtbare streek is vooral bekend als toeristische trekpleister met de valleien van de Maas en de Ourthe en de vele monumenten. Tussen de Vesder en de Maas ligt het land van Herve, dat vanwege de rijke, vochtige kleigrond bij uitstek geschikt is voor weilanden en dus voor veeteelt.
Ten zuiden van de Condroz ligt de Fagne- en de Famennestreek; niet zo geschikt voor landbouw, maar meer bekend vanwege de vele grotten. Ten zuiden daarvan liggen de Ardennen, een zeer bosrijk gebied met natuurlijke berkenbossen en aangeplante sparrenbossen, afgewisseld met plateaus en diepe valleien. Sparren doen het hier goed vanwege de zure grond. Hier ligt ook het hoogste punt van België: het Signaal van Botrange met 694 meter.
Het meest zuidelijke deel van België is Belgisch Lotharingen met een milder klimaat dan elders in het land en een zogenaamd cuestalandschap; steile randen die ontstaan zijn door de afwisseling van harde en zachte lagen. Hier zijn op de zuidflanken van de heuvels zelfs wijngaarden aangelegd.